Wielkopolskie Stowarzyszenie Odnowy Wsi ” NASZA RADOLINA”
Zdrowo jemy, zdrowo żyjemy ” – warsztaty kulinarne

W środę 28.11.2018 r. w świetlicy wiejskiej w Radolinie odbyły się warsztaty kulinarne organizowane przez Wielkopolskie Stowarzyszenie Odnowy Wsi ” NASZA RADOLINA” w ramach projektu ” Zdrowo jemy, zdrowo żyjemy” dofinansowanego przez Urząd Gminy w Golinie. Tematem przewodnim zajęć były zbliżające się święta Bożego Narodzenia. Kulinarne pomysły realizowało 40 osób, w tym 20. uczniów Szkoły Podstawowej im. Marii Konopnickiej w Radolinie. prowadząca warsztaty, pani Bożena Palpuchowska z Banku Żywności w Koninie, stworzyła listę przepisów dla wszystkich uczestników. Wśród receptur nie mogło zabraknąć świątecznych pierniczków i potraw z ryb. Uczestnicy spotkania pichcili także takie nietypowe dania jak naleśniki pizzerskie.
Po przygotowywaniu potraw oraz zrobieniu wspólnej fotografii pozostało już tylko najprzyjemniejsze, czyli degustacja. Przy kawie i herbacie można było porozmawiać, wymieniając się doświadczeniami kulinarnymi. Atmosfera była fantastyczna, wszyscy świetnie ze sobą współpracowali. Wyszli z warsztatów zadowoleni i w dobrych humorach, pytając, kiedy kolejne spotkanie.
Warto podkreślić ,że dzięki projektowi ” Zdrowo jemy, zdrowo żyjemy” uzyskaliśmy dotację w kwocie 4000 złotych, za którą zakupiliśmy sprzęt kuchenny.
Wielkopolskie Stowarzyszenie Odnowy Wsi ” NASZA RADOLINA” serdecznie dziękuje Burmistrzowi Goliny Mirosławowi Durczyńskiemu za wsparcie finansowe, Dyrektor Banku Żywności w Koninie Joanny Piekarczyk za pomoc w organizacji spotkania oraz Bożenie Paluchowskiej za wspaniałe warsztaty, podczas których wiele się nauczyliśmy.
Karolina Kasprzak

Fotografie Wielkopolskie Stowarzyszenie Odnowy Wsi “NASZA RADOLINA”

Dofinansowano ze środków Urzędu Miejskiego w Golinie w ramach programu współpracy z organizacjami pozarządowymi oraz z podmiotami, o których mowa w art. 3 ust. 3 ustawy z dnia 24 kwietnia 2003 r. o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie

Termin realizacji projektu:15.10.2018 r.- 15.12.2018 r.

Głównym celem projektu była nauka mieszkańców , zwłaszcza tych najsłabiej sytuowanych, efektywnego wykorzystania i przetwarzania żywności pozyskanej w ramach pomocy żywnościowej dla najuboższych.

W ramach realizacji projektu odbyły się:

– warsztaty kulinarne dla dorosłych

– warsztaty kulinarne dla dzieci

-wykład o prawidłowym przechowywaniu żywności

Całkowita wartość: 5900,00

Dotacja:4000,00

Wkład własny finansowy i /lub rzeczowy: 1900,00

Odbiorcy: 200

Osoby realizujące projekt:

– członkowie stowarzyszenia:11

– instruktorzy: 1

Zakupiono:

– regał na naczynia i pasujące do niego rolety

– 2 patelnie oraz tacę.

Nasza Radolina logo

Zgodnie z obowiązującymi przepisami UE dotyczącymi ochrony danych, prosimy o zapoznanie się warunkami korzystania z naszych usług. Nasze warunki opisują, w jaki sposób korzystamy z pozyskanych danych i dostępnych opcji w plikach Cookies.